Des d'aquesta pàgina tenim la intenció d'anar promocionant i recuperant les bicicletes i materials que tenim als nostres racons i magatzems. Materials i màquines que ja no em fem ús i que moltes vegades són peces úniques que cal recuperar i restaurar. També fomentaren les concentracions de ciclistes amb bicicletes clàssiques, amb pedals de clip, amb manetes de canvi al quadre sense indexar, cablejat de frens per sobre del manillar, en definitiva bicicletes anteriors a l'any 1987. La intenció és anomenar-la LA PEDALS DE CLIP.

26/11/11

Vicenç Iturat, un gran ciclista !!

El 14 de gener del 2007 vaig escriure en el meu Bloc de RETALLS DE BICICLETA... un Retall d'en Vicenç Iturat. Feia tant sols un mes que havia entrat en el món del Blogger, aviat farà 5 anys d'aquest escrit. En aquells temps no existia el bloc de PEDALS DE CLIP i penso que aquell humil Retall dedicat i explicant coses d'en Vicenç tenia que estar aquí, en aquest espai, tant per la línia clàssica del lloc, com per tornar a retre un homenatge a aquest gran ciclista que ara deu tenir uns 83 anys.
És possible que fa 5 anys la gent no veiés aquest Retall i a vegades és difícil de trobar-ho amb tantes dades que corren per Internet.
En Victor Iturat, el seu fill, que regenta una botiga-taller de bicicletes al C/Teatre de Vilanova, m'ha fet arribar més fotografies del seu pare, les quals em serveixen per ampliar el Retall de sota que ara
torno a reeditar.















-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vaig conèixer al Vicenç Iturat a finals dels anys 70 a la seva petita botiga-taller de bicicletes, a la Plaça del Pou, allà on la vella Vilanova i la vella Geltrú es donen la mà, a la botiga hi era ell i els seus fills, el Vicenç que també va córrer amb bicicleta en el camp amateur.
En aquells temps s'explicaven batalletes de ciclisme, jo era molt jove i el meu pare hem va posar al corrent de qui era l'Iturat, ell ja l'havia anat a rebre de jove a l'estació del tren junt amb els ciutadans de Vilanova després de les seves victòries.
Va néixer el 22/08/1928 al País Valencià al poble d'Alcalà de Xivert a la comarca del Baix Maestrat, però de petit va anar a viure a Vilanova.

El seu palmarès és espectacular, cal recordar que en l'època que ell va córrer eren temps difícils, sense mitjans i amb uns espònsors que no són els d'ara. La seva vida professional va anar des de el 1952 fins l'any 1962, en aquests 10 anys va pertànyer a diferents equips : Mobylette
-G.A.C (52-53), Individual (54), Feru (55), Ignis (55, 57, 58), Faema (56, 57), Licor 43 (59), Ferrys (60, 62) i Catigene (61). Va córrer infinitats de proves: 2 Tours de France (53, 61), 3 Giros d'Italia, 7 Vueltas a Espanya, 2 Tours de Suïssa, 13 Voltes a Catalunya, 1 Campionat del Món, Voltes al País Basc, a Andalusia, a Llevant, a Astúries, etc...


Va guanyar moltes etapes, a la Vuelta a Espanya els anys: 55, 59, 60 i 61, guanya la Bicicleta Eibarresa a l'any 53, etapa a la Volta a Catalunya que acabava a Vinaròs, guanya la classificació de metas volants a la Vuelta els anys 58, 59, 60 i 61, guanya la classificació per punts l'any 57 també a la Vuelta. Va ser campió de Catalunya de professionals i subcampió d'Espanya de contra-rellotge per equips.

La seva especialitat era l'sprint, va córrer amb Miquel Poblet, amb Perez Francés i amb el gran Bahamontes. Una de les seves gestes va ser la victòria en una etapa de la Vuelta entre Pamplona i Osca, es va escapar amb un portuguès i va arribar amb solitari a la meta.
Al tornar a casa, a Vilanova, sempre era rebut en honor de masses.